Alexandramannen

Förlag: Storytel
Utgivningsår: 2021

Boken Alexandramannen tilldelades Wendelapriset 2009.

Den nominerades också till Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Min prisbelönta reportagebok Alexandramannen ges ut på nytt med nyskrivet material, lika aktuell nu som när den kom.

I april 2007 dömdes 31-årige Atheer Al Suhairy mot sitt nekande i Sveriges första nätsexhärva. Han fick tio års fängelse för sexbrott mot närmare femtio unga tjejer och för att ha använt den falska identiteten ”Alexandra” på internet för att lura tjejerna till sig.

I boken ger han sin version av det som hänt. Det gör också några av de unga tjejer han förgrep sig på. De berättar om timslånga chattar på nätet med ”Alexandra”, om sexträffar med Atheer Al Suhairy och om ett samhälle och en vuxenvärld som svikit dem totalt.

Då var fallet Sveriges största nätsexhärva, idag en i mängden. Varje år nystas nya fall upp med många offer och fruktansvärda övergrepp. Trots att vi numera vet mycket väl att barn och unga utsätts av vuxna som vill göra dem illa, förmår inte vuxenvärlden och samhället att hjälpa och skydda. Om det skriver jag i den nyskrivna delen, och om några nya rättsfall. Den finns nu som ljud- och e-bok, utgiven av Storytel, med bland annat Lo Kauppi som inläsare.

Recensioner

"Det är en mycket mycket mycket bra bok. Betyg 5."
Yukiko Duke
SVT Gomorron Sverige
"Den är fullständigt gastkramande, en helt enorm berättelse i all sin jävlighet."
Andreas Ekström
Kulturjournalist på Sydsvenskan, på sin blogg
"Det bästa Wagner gjort är att intervjua Alexandramannen själv. När stora delar av tidningsvärlden tycks leva av att parasitera på våldtäktsoffrens berättelser tar hon diskussionen dit den hör hemma: hos förövaren. Den här boken är en bomb."
Kajsa Ekis Ekman
DN
"Katia Wagners bok beskriver en kultur fientligt inställd till unga flickor. Alla svenska politiker borde läsa den."
Katrine Kielos
Expressen
"Resultatet är en omskakande skildring av sårbarhet, utsatthet och utnyttjande. Vissa stycken gör så ont att läsa att jag tvingas pausa och lägga boken ifrån mig. Jag skulle vilja sätta Katia Wagners bok i händerna på varenda tonårsförälder, grundskollärare och socialsekreterare."
Karin Rebas
Sydsvenskan
"Alexandramannen är undersökande och grävande journalistisk när den är som bäst."
Oskar Forsgren
Västerbottenkuriren
"Viktigast är att kunskapen ökar, att nätet avmystifieras för föräldragenerationen och att problematiken lyfts upp till ytan. Katia Wagners Alexandramannen är en viktig del i det arbetet och kan med fördel ingå som kurslitteratur på lärarhögskolan samt som handbok för socialarbetare och inom barn- och ungdomspsykiatrin."
Maria Knutsen-Öye
Stockholms Fria Tidning