Förlag: Bokförlaget Atlas
ISBN: 9789173896658
Utgivningsår: 2009

Pocketversionen

Boken Alexandramannen tilldelades Wendelapriset 2009.

Den nominerades också till Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

När 17-åriga J. kliver av planet på Malmö flygplats väntar Alexandramannen på henne. Han har en röd ros i munnen. Det är ”Alexandra” som via internet övertalat J. att resa till Atheer Al Suhairy. Han vill köpa sex. Efteråt tycker han att helgen varit perfekt. Hon beskriver den som en mardröm. I april 2007 dömdes 31-årige Atheer Al Suhairy mot sitt nekande i Sveriges hittills största nätsexhärva. Han fick tio års fängelse för sexbrott mot närmare femtio unga tjejer och för att ha använt täcknamnet ”Alexandra” på internet. I boken Alexandramannen ger han sin version av det som hänt. Det gör också J. och ytterligare fem unga tjejer. De berättar om timslånga chattar på nätet med ”Alexandra”, om sexträffar med Atheer Al Suhairy och om ett samhälle och en vuxenvärld som svikit totalt.

Recensioner

Det är en mycket mycket mycket bra bok. Betyg 5.

– Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

Den är fullständigt gastkramande, en helt enorm berättelse i all sin jävlighet.

– Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan, på sin blogg.

Det bästa Wagner gjort är att intervjua Alexandramannen själv. När stora delar av tidningsvärlden tycks leva av att parasitera på våldtäktsoffrens berättelser tar hon diskussionen dit den hör hemma: hos förövaren. Den här boken är en bomb.

– Kajsa Ekis Ekman, DN

Katia Wagners bok beskriver en kultur fientligt inställd till unga flickor. Alla svenska politiker borde läsa den.

– Katrine Kielos, Expressen

Resultatet är en omskakande skildring av sårbarhet, utsatthet och utnyttjande. Vissa stycken gör så ont att läsa att jag tvingas pausa och lägga boken ifrån mig. Jag skulle vilja sätta Katia Wagners bok i händerna på varenda tonårsförälder, grundskollärare och socialsekreterare.

– Karin Rebas, Sydsvenskan

Alexandramannen är undersökande och grävande journalistisk när den är som bäst.

– Västerbottenkuriren. Oskar Forsgren

Viktigast är att kunskapen ökar, att nätet avmystifieras för föräldragenerationen och att problematiken lyfts upp till ytan. Katia Wagners Alexandramannen är en viktig del i det arbetet och kan med fördel ingå som kurslitteratur på lärarhögskolan samt som handbok för socialarbetare och inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Stockholms Fria Tidning, Maria Knutsen-Öye