REPORTAGE

Som undersökande journalist söker jag förklaringar till hur saker hänger ihop. Hur det som händer kunnat hända, bortom föreställningar och nyhetsrapportering. Bakomliggande orsaker, skäl till myndighetsbeslut, domslut och sociala åtgärder. Bifall och avslag. Konsekvenserna av det. Jag måste processa sekretess, överklaga beslut, tröska stora mängder handlingar. Jag granskar insatser, lägger pussel. Jag grottar ner mig tematiskt: Nätsexhärvor, människohandel, övergrepp, bristande sociala insatser, parallella samhällen i samhället.

Här är några av mina reportage

När dagen är slut har de räddats från en säker död / Dagens Nyheter

731 människors liv räddades under operationen på Medelhavet utanför Libyens kust, där jag följde räddningsfartyget Aquarius med fotografen Anders Hansson. Reportaget publicerades i Dagens Nyheter och belönades med Röda Korsets journalistpris.

Marockos ensamma mödrar kämpar för sin frihet / Dagens Nyheter

För att ta reda på var de marockanska gatupojkarna kommer ifrån, reste jag till Marocko för Dagens Nyheter, och träffade mödrarna som gör allt för att kunna behålla sina barn: Med fotografen Anders Hansson.

Att ta ett barn / P1 Dokumentär Sveriges Radio

I tre år kämpade Tobias för att få hem sin son. Mot sig hade han en socialtjänst som med alla medel försökte stoppa honom. En radiodokumentär i två delar för Sveriges Radio, P1 Dokumentär, som prisades med Guldspaden 2016.

Barnen som inte finns / SvD

Ett par hundra gatubarn på Stockholms gator. Som begår brott och som själva är utsatta för kriminalitet. Och så två poliser som gjort pojkarnas liv till sin angelägenhet. Reportage i Svenska Dagbladet.

Därför kan Ahmed hamna på gatan igen / Expressen

150 ensamkommande ungdomar som kan hamna på gatan, fast i ett limbo där de inte får stöd och boende, men inte heller kan återvända till sina hemländer. Reportage i Expressen.

Sydsvenskan

Under mina många år på Sydsvenskan jobbade jag mest med fördjupande och undersökande journalistik. Här är några av mina reportage därifrån:

Mördade 16-åringen: Mushtabas vänner vill visa vem han var

Mushtaba Sekandari blev bara sexton år. Han sköts av två unga män, som tog sig in på ett flyktingboende i Eslöv. Polisen sa att det rörde sig om en knarkuppgörelse. Men Mushtaba Sekandari var inte inblandad.

”Din son ska dö, skrev någon i ett sms”

Han sprang in på planen och förstörde fotbollsfesten. En intensiv debatt om fotbollshuliganism blossade upp. För 19-åringens familj förändrades hela livet den 24 maj.

Handbollskillarna och tystnaden

Tre generationer handbollspelare i Lugi berättar nu om det som föreningen så länge hållit tyst om. Om övergrepp, kränkningar och vuxna som valde att se bort. Ett reportage tillsammans med Jonas Nyrén.

Fängelsetiden fick Eva att sluta slå

Eva slår kvinnan till marken med flera knytnävslag. Hon sparkar på kroppen, slår sönder den andra kvinnas fötter med en träpåk. Sedan lyfter hon upp henne igen för nya knytnävar i ansiktet. ”Jag kunde inte sluta”, säger Eva.

Niklas blev slagen och fråntogs barnen. Om när förövaren är kvinna.

Redan efter första slaget tänker Niklas göra slut. Det dröjer flera år innan relationen är över. På vägen blir han slagen, bränd med cigaretter och förlorar sina barn. Det här är Niklas berättelse.

Hennes flykt förstördes av ett svenskt misstag

”Känner du doften av mig, mamma?” Sibel snurrar runt och letar med blicken. Det har just plingat i hennes mobil, sms:et från äldste sonen gör henne förvirrad. Var är han? Just ankommen till Sverige och bara någon timme bort, får hon strax veta. Han har skickats hit av sin far, beordrad att döda henne. Så börjar första delen i artikelserien Hedersvåld som asylskäl.

Jag älskar en flicka som är död. Allt är mitt fel.

”Han försökte hänga sig i snöret till sin hoodtröja. Vi hade honom under uppsikt, men inte ständigt vak. En kollega hörde ljud från hans rum och gick in. Han var blå i ansiktet, berättar en av dem som kämpat för den ensamkommande flyktingpojken Omed i artikelserien Hedersvåld som asylskäl.

Hon är Lisbeth Salander

Fotografen Lars Dareberg och jag hängde några dagar med Noomi Rapace under inspelningarna av Milleniumfilmerna.

Frågorna är många men ingen kan svara

I Amstetten i Österrike har Josef Fritzl just avslöjats, och hans dotter och barnbarn har kunnat befrias från sitt källarfängelse, efter 24 år.

Systern som försvann

Om hedersmordet på Maria Barin i Landskrona och en socialförvaltning som kom lindrigt undan.

Jason från Djingis

Än en gång har han nått dit han vill. Att bli ett med rytmen, med basen, med melodierna, med de andra musikerna, med publiken. Fotografen Lars Dareberg och jag hängde med Timbuktu och hans gäng under några intensiva dagar.

Drömmen om ett liv bortom havet

– När de kom tillbaka fanns ingenting kvar. De såg trärester guppa omkring i vattnet och lite bagage, men inga kroppar. Alla var borta. Alla 81, säger madame Diouf reportaget från Senegal dit jag reste tillsammans med fotografen Åsa Sjöström. Reportaget nominerades till Röda Korsets journalistpris 2007.

Flickorna som hatar sig själva

De skär sig med rakblad som hon har gjort, de klär sin ångest i hennes ord, de stajlar sig som hon gör. Själv tycker Berny Pålsson det är otäckt att påverka andra så starkt. Tillsammans med fotografen Lars Dareberg följde jag författaren under några hektiska partydagar. Margaret Persson på Sydsvenksan gjorde en fantastisk utgörning i papperstidningen. Reportaget publicerades i antologin Goda Nyheter.

I Gambia kallas sexhandel för kärleksromans

Med kjolen långt ovanför knäna gungar kvinnan till de afrikanska rytmerna. Hennes ansikte är mosigt av den sena natten och för mycket att dricka.
Framför henne står en ung gambier i svart linne som blottar musklerna. Tillsammans med fotografen Lars Dareberg reste jag till Gambia för att skildra sexhandeln med unga män.