Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127145061
Utgivningsår: 2017

 

Utdrag publicerades i Dagens Nyheter.

En dag är de där. Unga killar som lever på gatan och sover utomhus, mitt i Stockholm. Poliserna Christian Frödén och Mikael Lins bestämmer sig för att lära känna pojkarna. Vilka är de? Varför har de hamnat här? En kort tid senare grips elvaårigUtgivningsår: 2017a Amin på Malmö Central. Videon på det uppmärksammade vaktingripandet sprids över hela landet. Alla pratar om de utsatta pojkarna. Tills en dag då de plötsligt utmålas som ett hot mot Sverige.

Katia Wagner berättar om Amin och följer hans resa från ficktjuv i Paris till hans nya liv i en liten svensk stad. Hon följer på nära håll Christian och Mikael i deras polisarbete för att uppmärksamma pojkarnas situation.

Det här är en bok om en parallell värld med andra regler. Där människohandel, droger och kriminalitet är en del av livet. Det handlar om att överleva, och om vänskap och syskonkärlek.

Recensioner

Katia Wagner arbetar metodiskt och grundligt. Hon förlitar sig inte på ensamma anonyma poliskällor med okända motiv. Hon skriver på sammanbiten journalistprosa. Ibland hisnande i sin rakhet, ibland nästan styltigt när långa tidsförlopp slås ihop till några korta stycken. Ändå droppar det snor och tårar i boken medan jag läser.

– Ida Ölmedal, Expressen

Det här är en stark skildring av Amin. Ahmad. Khaled. Rahman. Farid. Reza. Katia Wagner lyfter fram människorna och de missförhållanden som råder runt omkring.

– Hanna Jedvik, Göteborgsposten

Det är väldokumenterat, välskrivet och djupt allvarligt.

– Sören Josefsson, Jönköpings-posten

Sakligt, trovärdigt, envist, engagerat. All respekt.

– Lena Kvist, Barometern