De förlorade barnen

Förlag: Natur & Kultur
ISBN 978-91-27-13659-5
Utgivningsår: 2013

Utdrag publicerades i Svenska Dagbladet

Skriven tillsammans med Jens Mikkelsen.

16-årige Ghazi står i ett gathörn och säljer knark, övervakad av mannen som styr hans liv. Kardo hankar sig fram som prostituerad. Mohammed har klivit ur systemet och lever på Londons gator. Amir gömmer sig. 14-åriga Muna gråter i luren och säger att hon vill hem, det är sista gången familjehemsmamman hör hennes röst.
De är några av många hundra ensamkommande flyktingbarn och –ungdomar som försvunnit i Sverige under senare åre och som ingen letar efter.

Varför undrar ingen vart de tagit vägen? Varför försöker ingen ens förvissa sig om att de inte utsätts för brott? Varför reagerar ingen över att mer än 100 flickor och tjejer är borta?
Hur kan detta vara något vi inte pratar om?

Recensioner

"Jag ska medge att jag två gånger, men med plågsam osäkerhet, läst denna angelägna bok. Först med stark upprördhet. Sedan, för att hitta lösningar, med något som liknar uppgivenhet. … en beundransvärd bok"
Per Olov Enquist
Expressen
"I texten finns en närhet som bara kan uppstå ur respekt och tillit mellan intervjuperson och författare. Där är journalistduon idealisk. Fram växer ett starkt reportage från svenska småstäder"
Lawen Mohtadi
Dagens Nyheter
"Wagner och Mikkelsen har skrivit ett gediget reportage ... I boken får siffrorna kött, blod och namn … Wagner och Mikkelsen har skrivit en uppfordrande bok. En bok som tvingar oss att se det vi valt att inte se. En bok som tvingar oss att bry oss. Därmed bär den med sig ett litet hopp om att barnens situation kan förändras."
Sam Sundberg
Svenska Dagbladet
"Ett viktigt tidsdokument"
Ingalill Mosander
Aftonbladet
"Mikkelsen och Wagner synliggör en grupp unga människor som mer än de flesta förtjänar vår uppmärksamhet."
Samuel Edquist
Aftonbladet
"Mikkelsens och Wagners bok är i sin välskrivna saklighet, sin grundliga research, sina inkännande fallstudier och sin adekvata kartläggning en måsteläsning."
Maria Ripenberg
Upsala Nya Tidning